Szia,molykep_1.jpg

Veszprémi Szilveszter vagyok, és az én blogomat olvasod épp. Biztosan tudni szeretnél néhány dolgot rólam vagy az oldalról, itt rólunk fogok írni a következő bekezdéstől:

Veszprémi Szilveszter vagyok, 23 éves. 2019. júniusában végeztem magyar alapszakon. Írok verseket, adok elő slam poetryt, és persze olvasok. Persze, annak, hogy meleg vagyok, és annak, hogy olvasok, látszólag nincs sok köze egymáshoz, de persze ez nincs így.

15-16 évesen hetente jártam a városi könyvtárba, és egyszer csak belefutottam az interneten abba, hogy vannak meleg könyvek. Én akkor még küzdöttem a saját elfogadásommal. Ugyanakkor levenni az első könyveket a polcról és beleolvasni hatalmas élmény volt. Általuk vettem észre, hogy vannak más melegek is. Olyanok is, akik átélték már azokat a problémákat, amikkel nekem is meg kellett küzdenem.

A könyvek sokat segítettek abban, hogy elfogadjam saját magamat, vagy hogy elő tudjak bújni valakinek, és el tudjam magyarázni azt a sokféle érzést, ami bennem akkor tombolt. Jó volt olvasni mások történeteit, szomjaztam őket, de akkor még kevés LMBT könyv volt a piacon, és különösen nehéz volt őket megtalálni. Akkor 15-16 évesen hatalmas segítség lett volna egy ilyen blog.

Aztán 20 évesen, már saját ösztöndíjból szerettem volna venni egy könyvet, amiről tudtam, hogy LMBT témájú, de nem értettem miért, mert a fülszövegből és más tartalmakból nem derült ki. A könyv vásárlásának másnapján, 2017. február 15-én létrehoztam ezt az oldalt. Azt a blogot, amire nekem szükségem lett volna. És azóta dübörgünk.

2017. május 31-én létrejött a bloghoz tartozó facebook oldal, ahol gyakrabban frissülő háttértartalmakat olvashattok arról, hogy épp milyen könyvet olvasok, vagy milyen bejegyzéseken dolgozom.

2017. július 05-én elindult az #LMBT-t olvasunk rovat, aminek keretében véleményformáló embereket kérdezek arról, hogy milyen fontosabb LMBT olvasmányaik vannak, és mit gondolnak az LMBT kultúráról.

2017. január 31-én elindul a havi summa, amiben a havi könyvbeszerzésekről, a hónapban olvasott könyvekről és a blogon történtekről mesélek.

2018. decemberében bekerültem a 32 legnépszerűbb könyves blog közé a Könyvjelző könyves blog szavazásában.

2019. október 5-én a TEDx Szeged színpadán mesélhettem rólatok.

2020 augusztusában eljöttem a .blog.hu oldalról, és ezen a saját felületen dolgozom.

És folyamatosan bővül, újul meg a blog. Igyekszem fejleszteni a visszajelzések alapján is. Új tartalomtípusok jelentek meg, mint amilyen a listázós vagy a mesélős, a havi summák mellé felzárkózik az 1 és 6, amiben a múlt havi kedvenc olvasmányom mellett hat betervezett olvasásról mesélek nektek, néha csak írok egy-egy kibeszélős posztot…

És még bármi lehet a jövőben.

Mert ez egy ilyen blog akar lenni. Olyan, amit jól akarok csinálni aszerint, ahogy érzem. Laza akarok lenni, mert ez végülis, hobbi. Egy olyan hobbi, ami szenvedélyé vált, szóval szenvedélyes is akarok maradni. Bölcsész vagyok, szóval szeretne mesélni arról a világról is, amiben gondolkozom, és amiken át átszűröm a könyveket. Mert az nekem tök fontos. Igyekszem következetes lenni, mert szerintem csak úgy érdemes ezt csinálni. Igyekszem megmutatni, miért tudtam egy-egy könyv iránt lelkesedni, és persze ha nem sikerült, akkor igyekszem méginkább pontosan megragadni a helyzetet.

Igyekszem őszinte lenni, mert azt nagyon fontosnak tartom. És nem csak szavak szintjén, hanem mondatokban és gesztusokban. Olyan blog szeretne lenni ez, aminek a 15-16 éves Szilveszter őszintén örült volna, ha megtalálja, én pedig minden tőlem telhetőt megteszek ezért.

És téged is erre szeretnélek kérni ebben a következő néhány házszabályban. Nem feltétlenül érted, vagy értem, hanem így, valahogy mindannyiunkért, hogy őszintén tudjunk örülni, ha feljövünk:

 • Ne legyél buta homofób, légyszi
  Meg lehet a véleményed jelenségekről, amit a blogbejegyzésben említek. Sőt. És kérlek, hogy érvek mentén fogalmazd meg azt hozzászólásban. Hátha épülünk belőle, vagy legalább meg tudtuk beszélni, hogy miben nem értünk egyet. De kérlek, hogy ne legyél kirekesztő. Sem az LMBT emberekkel kapcsolatban, sem nőkkel, sem bőrszín vagy vallás alapján, mert az ilyen hozzászólásokat moderálom. Szóval kérlek, ha más véleményen vagy, légy konstruktív.
 • Légy kedves
  Ez egy olvasásnépszerűsítő blog. Szereti a vitákat, a nyitott és kedves beszélgetéseket. Légyszi, ha teheted, így fogalmazd meg a mondandódat. Ne csak védett csoportokkal szemben ne legyünk kirekesztőek, hanem a másikkal szemben sem, csak mert ember.
 • Írd meg, ha van egy ötleted, hogy hogyan lehetne jobb a blog mindannyiunknak
  Ez már csak ajánlás a többihez képest, és persze ellenőrizni sem tudom, de jól esik, ha írtok.
  A ti visszajelzésetek alapján lett például keresés oldaldoboz vagy az összes értékelt könyv kilistázása. És úgy tűnik, hogy mindkettőt használjátok, szóval bátran szólj, ha van egy jó ötleted.

Végül még néhány gyors link, ha további bemutatkozós tartalmak érdekelnek, vagy csak általában a blog:

Az első születésnapon a blog első évéről meséltem. A másodikon bemutatkoztam, mert eddig elmaradt. Meséltem már a legcsodálatosabb előbújásomról (erről videó is van), összegyűjtöttem 7+1 könyvet, amivel elkezdhetsz LMBT témában olvasni,

itt találod a TEDx Szegeden elhangzott rólatok szóló előadásomat, és egy oldalon címek szerint ABC sorrendben megtalálod a blogon értékelt összes könyveket.

Szóval ez a blog, és ezek vagyunk mi, én aki írom, és te, aki olvasod. Azt hiszem együtt tesszük klasszá.

Azt hiszem együtt megyünk könyvekkel egyre közelebb a szivárványhoz!

Szilvió