Sziasztok,

a mai bejegyzés, – és itt elakadtam, azt tudnám mondani, hogy az egyik kedvenc projektemről fog szólni, és ez sok szempontból igaz is volna, de egy közösségi házban dolgozom, nagyon sok kedves fontos projekttel van szerencsém a mindennapokban dolgozni (csak hogy megnevezzek párat: ilyen a szegedi Komposztfutár projekt, vagy az örömteli hír, hogy a szegedi Törzsasztal Műhely most kirándul egy szépet Pécsre, vagy hogy megyek majd iskolába irodalmi foglalkozást tartani, vagy hogy most zárult egy részvételiségi kampányunk, ahol az Eközben Szegeden csapatával is dolgoztunk gőzerővel, úgymond, és ez még tényleg csak a hab a tortán a napi működtetések mellett), de most tényleg nem ezekről lesz szó, bár dehogynem, fog kapcsolódni, de ez most rólatok, hozzátok, nektek is szól!

Múlt szeptember óta a Megálló Közösségi Házban dolgozom, ez Szeged Tarján városrészének egy kedves közösségi háza, ahol nagyon sok jó ember megfordul egy héten, olyan programok kapcsán, mint a szívemnek legkedvesebb A jövő olvasóköre zöld témában olvasó közösség, irodalmi önismereti csoport, színjátszókör, mozgásfejelesztés, edzések, művészeti műhelyek, filmklubok, kertmozik, rengeteg minden egyéb még. Hogy közeledjünk a témákhoz, állandó programhelyszíne vagyunk a Partiscum Egyesület rendezvényeinek is, akik a szegedi LMBT+ közösségi élet felpezsdítésén dolgoznak, legyen szó filmklubokról, társasestekről, más tematikus programokról, most olvasókört is indítanak, szintén nálunk, az első alkalommal Moesko Péter Őszi hó című könyvét olvassuk majd közösen, azt hiszem november elején. Szóval, hogy azok számára is jó tér tudunk lenni, akik az LMBT+ téma iránt érdeklődnek. És bár nem szervezünk közvetlenül velük, csak helyszínt biztosítunk, számunkra is fontos, hogy nálunk legyenek, színesítsék a házat, és hát, én is voltam olyan programszervező, aki nem talált helyszínt LMBT+ programnak, szóval emiatt picit ügyem is az, hogy segítsünk, ahol tudunk.

És talán itt érkezünk meg igazából a vállaláshoz. Létrehoztunk egy LMBT+ könyvtár polcot, egyelőre 50-60 könyvvel, amit egy rövid e-mailcímes regisztráció után bárki igénybe is vehet. Kis dolog, kis vállalás nagyrészt a saját könyvespolcomról – bár bővíteni ér! –, de úgy érzem, hogy ez tud az a vállalás lenni, ami igazán az ügyről szól: Itt egy rendszer, ami meg akarja nehezíteni azt, hogy LMBT+ könyvekhez juthass. Augusztus közepén édesapámnál voltam vidéken, sok könyvem oda kerül, amiket szeretném, ha megmaradna, de nem hiszem, hogy bármikor hirtelen forgatni támadna kedvem, és arra gondoltam, hogy ennek nem itt kellene porosodnia, sőt, az volna jó, ha nem ez lenne a sorsuk, a főnökeim pedig hamar rábólintottak az ötletre, így szeptemberben át is cipeltem a könyveket az országon – ismét, mert egyszer haza is kellett vinni őket –, most pedig már a közösségi ház polcait díszítik, és napokon belül bátran használatba is vehetitek.

Hol találod az LMBT+ könyvtárat?

Megálló Közösségi Ház
6723, Szeged, Budapesti krt. 23.

Egy kedves közösségi ház vagyunk Szeged Tarján városrészében
a Víztorony tér közvetlen közelében.

Hogyan használhatod az LMBT+ könyvespolcot?

Három egyszerű szabályunk van:

  • Gyere be az irodába a kiválasztott könyvvel, a neved és az e-mail címed megadásával teljesen ingyenesen kölcsönözhetsz.
  • Mennyi ideig lehet nálad egy könyv? Nem vesszük szigorúan, de örülnénk, ha másfél-két hónapon belül visszakerülne a könyv, hogy mások is olvashassák. Másfél hónap után küldünk egy emlékeztető e-mailt is.
  • Te is ajándékozhatnék könyvet az LMBT+ könyvespolcnak?
  • Igen, ez nyitott könyvespolc, bárki szabadon hozhat, bármilyen akár használt, akár újszerű LMBT+ témájú könyved, de kérünk, figyelj arra, hogy tényleg foglalkozzon az LMBT+ témával, hogy a következő kölcsönzők ne csalódjanak.

Remélem többetekkel találkozunk majd a könyvespolc körül, és bármilyen kérdésetek, beszélgetős témátok felmerül, keressetek minket bizalommal ebben az egész LMBT+ ügyben, és ne feledjétek:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió