A fő hír bizonyára mindenkihez eljutott: az ő hazájuk mozgalom elnökhelyettese tegnap iratmegsemmisítővel ledarálta a Labrisz Leszbikus Egyesület által frissen kiadott Meseország mindenkié mesekönyvet, hogy ezzel megüzenje, az ő hazájuk nem az aberráltaké.

Nem fogok nagyon nagy dolgokat mondani, mert mondtak mások, és igazuk is van. Csak azt szeretném, ha tudatosítanánk, hogy a dúródóráék üzenete baromi hangos és állati messzire eljut, de ettől még egy pillanatig sem lesz igazuk.

Ebben a könyvben tizenhét történet szerepel, melynek a szereplői marginalizált, a társadalom szélén élő csoportok tagjai: melegek, transzneműek, romák, örökbefogadottak, hallássérültek, öregek…

Ezek a hősök olyan emberek, akik nem képezik tárgyát annak a normának, akiket az ő hazájuk képvisel, hiszen, ha elképzelsz egy mesehőst, mondjuk egy herceget, akkor az biztosan nem nő, biztosan nem meleg, biztosan nem fogadták örökbe, és egyébként még fiatal is. Nos, lehet, de az utcák nem ilyen hercegekkel van tele.

A dúródóra kibaszott szerencsés, ha nem kellett a találkoznia azoknak az embereknek a nehézségeivel, akiket ő aberráltnak nevez, viszont a társadalom nagy része nem ilyen. Mindenkinek van egy meleg ismerőse, családtagja, akit kedvel, és akinek a legjobbat akarja, éppen így mind ismerünk teljes életet élő hallássérült embereket, menő öregeket, legtöbbünknek megvan az a hajléktalanja is, akinek mindig ad, ha látja valahol.

Azt akartam csak kiírni ma facebookra, hogy nincs dolgunk olyanokkal, akik könyveket semmisítenek meg. És ezt így is gondolom. Viszont egymással van dolgunk, és erről fontos volna beszélni. Nagyon-nagyon kevesen gondolják azt ma a dúródóra akciójáról, hogy helyes lett volna. Ha meg is csapott egy-egy pillanatra ez a történet, tudnod kell, hogy teljesen rendben vagy, és hogy a többség azt gondolja, hogy a meseországában és a hazájában neked is ott kell lenned. Mert ez az a hely, ahol mindenki megérdemli a boldogságot, és ezt sokszor kell elmondani, hogy a hangosak ne tudjanak hallatszódni.

Hangosabb szeretni, és elfogadni.

Szilvió