Sziasztok,

a mai bejegyzésben elkezdem egy régi adósságomat törleszteni, hiszen ezt a könyvet november végén kaptam a Magvető Kiadótól, és decemberben el is olvastam. Nagyon szerettem, mert elképesztően különleges a nyelve és izgalmas az két összekapcsolódó világ, ahová a szerző bevezet minket, de úgy gondoltam, hogy nehéz róla írni, ezért mindig tologattam. Pedig nagyon szeretném megmutatni nektek. Most először egy rövid, ajánló bejegyzésben, de rövidesen érkezik róla az értékelés is.

hogyan_lehetnelo.jpgFrancesco del Cossa, a majdnem névtelenül eltűnt reneszánsz festő szelleme egy angol galériában követni kezd egy fút, George-ot, aki a nemrég elhunyt édesanyja után nyomoz. A regény két nagy egységében a két szereplő életébe nyerünk bepillantást.

George hisz benne, hogy politikai aktivista édesanyjával a titkosszolgálat végzett, és úgy véli a galériában lévő festmény nyomra vezetheti, hiszen néhány hónappal korábban Ferarában már hosszasan tanulmányozták az egyik festményét.

Francesconak az életében nagy kompromisszumokat kellett hoznia ahhoz, hogy festő lehessen, és végül minden másnál inkább festővé válik. Olyan kiváló festőnél, aki azt gondolja több fizetést és elismerést érdemelne, mint a kollégái.

George kamasz élete egy állandó identitáskrízis. Keresi a címkéket és a megnevezéseket, miközben még a nyelvtani szabályok betartásának is kellő figyelmet szentel.

Mit jelent valamilyennek, valamilyeneknek lenni? Teszi fel a kérdést a Costa-díjas regény, és olyan választ ad rá, ami egyaránt érvényes a két ötszáz év különbséggel játszódó történetben is.

Hamarosan érkezik róla az értékelés!

Addig se feledjétek:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió