Sziasztok,

a mai bejegyzésben röviden, ajánló jelleggel bemutatandó könyvet azt hiszem nem is kellene bemutatni, hiszen a teljes könyvpiac hangos volt tőle már jóval a megjelenés előtt is. Mégis, Sally Rooney múlt héten megjelent Hová lettél, szép világ című regényéről lesz ma szó, ami két nőre figyelve két férfi-nő kapcsolatot mutat be, mégis egyértelmű helye van az LMBT+ diskurzusban, de erről, terjedelmi és lelkesedési okokól majd csak az értékelésben:

A Normális emberek és a Baráti beszélgetések szerzőjének új könyve két nő barátságát követi. Alice nagysikerű regényíró, aki az idegösszeomlása után vidékre költözött, Eileen pedig egy irodalmi folyóirat alulfizetett és kiégett szerkesztője. Alice és Eileen keresi a helyet, ahol igazán beléphetnek a csupa nagybetűs életbe, de a mindennapok megélései és a globális válságok végtelennek tűnő sora egyaránt akadályozza őket.

Miközben a szerző korábbi regényei egy-egy kapcsolat kiüresedettségéből szólnak, A Hová lettél, szép világ a globális világ kiüresedettségéről beszél, amelyhez képest az egyén sorsa eltörpül. Az egyetemistaként egymásnak barátságot fogadó lányok ma már nők, akik élik a saját életüket, és közben fontos e-maileket váltanak arról, hogy mégis hogy lehet így élni, ha már muszáj.

Remélem a hétvégén tudok érkezni a regényről szóló értékelésemmel, addig se feledjétek:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió