Sziasztok,

új év, új évtervező bejegyzés, ez alkalommal azonban nem az évemet tervezem, nem az olvasásokat, nem a címkéket, hanem tényleg a blog működését. Szobatársam tegnap Dancsót hallgatott, és abból kihallatszott a tartalomstratégia-tervezés szószerkezet, és végül itt is erről lesz szó. Nagy újdonságokat persze nem kell várnotok, de jó összenézni, hogy hogyan is szeretném ezt az egészet, különösen egy ilyen rendszertelen év után. Nézzük is:

Először is, sokkal szórtabb bejegyzéstípusokra számíthattok. Visszatérnek, rendszereződnek a hagyományos hó vége-eleje körüli bejegyzések, amik elsősorban tényleg a könyves blog műfajokból építkeznek, nyitok egy picit a magazinosság felé a három hetes blokkokban érkező interjúk és esszészerű kibeszélős bejegyzésekkel, és mindeközben persze jönnek az értékelések, olyan tempóban, ahogy haladni tudok velük.

A blog működése tehát a naptáramban most három hetes etapokban áll. Ennek az alapja a korábban is három heti rendszerességgel, péntekenként jelentkező kibeszélős bejegyzéstípus volt. Ennek megtartottam a napját, továbbra is péntekenként fog jelentkezni, és elsősorban a blogot, az LMBT+ témákat vagy az olvasást témául választó esszészerű, gondolkodós, csevegős bejegyzések érkeznek majd itt. Az első bejegyzés már meg is jelent idén, január 8-án meséltem arról, hogy milyen érzés az, hogy az évet az utolsó nagy előbújásommal kezdtem, és hogy elmondhatom magamról, hogy szabad vagyok, jövő héten pedig érkezik egy új bejegyzés, aminek már van dokumentum nyitva az asztalomon.

A kibeszélős bejegyzések által meghatározott három hetes időszakok közepébe érkeznek majd az #LMBT-t olvasunk interjúk, amikben olyan írókat, tartalomgyártókat kérek fel interjúra, akik relevánsak az LMBT-téma felől, vagy gyakran olvasnak LMBT könyveket. Alapvetően azt érzem, hogy ez a bejegyzéstípus áll a legközelebb ahhoz az ideához, aminek mentén a blogot létrehoztam: hidakat igyekszik teremteni az LMBT+ emberek és az olvasók között. Megnézem, hogy mit gondol az LMBT interjúalany az olvasásról vagy az olvasó alany az LMBT témákról. Az év első interjúja hétfőn jelent meg, Völgyi Anna író volt a vendégem, a második ás harmadik interjúalany pedig már le van beszélve, a másodikkal jövő héten készítek interjút. Picit azt érzem, hogy eddig csak kísérletezgettem ezzel a bejegyzéstípussal, de most már felnőttem hozzá, meglátjuk, hogy így van-e.

Ezek a bejegyzések folyamatosan érkeznek majd, ha napjuk van, ezek mellett naptári rendben érkeznek majd a summák, amikben a hónap könyvvásárlásait, olvasásait és blogbejegyzéseit kívánom majd összesíteni, ahogy az már több éve szokás itt, terveim szerint ez minden hónap utolsó napján kikerül majd, vannak időszakok, amikor ez jobban megy, és van, amikor decemberben megy ki az októberi summa. Ugye. Hasonlóan a summákhoz, érkeznek majd az 1 és 6 bejegyzések is, amiben továbbra is a múlthavi kedvenc olvasmányomról, és hat betervezett címről mesélek majd.

És akkor persze. Lesznek értékelések és azokhoz járó alternatív fülszövegek is. Most sok könyvvel le vagyok maradva, ezért az a tervem februártól, hogy szeretném legalább, ha egy lemaradt könyv mellé tudnék írni egy friss olvasmányról. Ez minimum is két értékelést jelent majd havonta a szándékaim szerint, és lehet ugyan majd több, de nem akarom túlvállalni, vagy túlígérni magamat. Azt is szeretném, ha a blogom fő fókusza még mindig az értékelések volnának, de bízom a három hetente jelentkező és a blogos, hónapösszegző bejegyzésekben is annyira, hogy ezek jelen legyenek.

Februárban, a blog negyedik születésnapja előtt szeretnék egy újabb kérdőívet összeállítani, amiben a második szülinaphoz hasonlóan megírhatjátok majd, hogy milyennek látjátok a blogot, mit gondoltok az erősségeinek, mit fejlesztenétek rajta, mit olvasnátok szívesen… Ilyenek. Nagyon jó látni azt a korábbi ilyen kérdőív kapcsán, hogy a jó tippjeiteket vagy jó meglátásaitokat sikerült beépíteni a blogba, és hogy velük méginkább olyanabb lett, mint amilyet én is szeretnék, így számítok most is majd a tanácsaitokra, ötleteitekre, bátorításotokra.

Most már valószínűleg tényleg értékelés várható majd a következő bejegyzésben, mivel nincs több év eleji, meg elmaradt, meg ilyenek kontent a tarsolyomban, köszönöm, hogy velem tartottál ebben a bejegyzésben, igyekszem jönni majd a következővel, de addig se felejtsétek:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió