Sziasztok,

ma, a sorozat harmadik részében Levi válaszol az #LMBT-t olvasunk kérdésekre a Levi the Booktuber youtube csatornától. Levi 10 éve aktív olvasó, és lassan brutálisan könyvmegszállottá vált,  csatornájával az olvasás élményét szeretné átadni minél több embernek.
Kedvenc műfaja a krimi, szereti az időutazás témáját, és gyakoriak az ifjúsági regények is a csatornáján. A megszokott értékelések és haul tartalmak mellett Andival Online Könyvklubot tart élőben a csatornáján, illetve tematikus listákkal és havi olvasós videókkal is jelentkezik.

A polcán láthatjuk Róbert Katalintól a Szívből, színből igazánt, és Jandy Nelsontól a Neked adom a napot című könyvet, de külön videóban értékelte April Genevieve Tucholke-től a Wink, ​Poppy, Midnight (A hős, a hazug és a hitvány) című regényt, és Becky Albertallitől a Simon ​és a Homo sapiens-lobbit, ami kapcsán online könyvkluboltak is Andival.

A kép után kezdődik az interjú:levilog.png

Egy meleg srác olvas: Több LMBT tartalmú könyvet olvastál már, és beszéltél róluk videóban. Alapvetően pozitív tulajdonságnak tartod, ha egy könyvnek LMBT címkéje is van?

Levi the Booktuber: Úgy gondolom pozitív, ha egy regénynek LMBT vonatkozása is van, még ha ez esetleg csak egy mellékszerepben jelenik meg, főleg, ha mindez pozitívan. Talán ezek az apróságok tudat alatt segítenek az embereknek, hogy elfogadóbbak legyenek különösebben, ha az LMBT szál/karakter felkelti az érdeklődésüket és azonosulni tudnak az olvasottakkal, még úgy is, ha nincs LMBT kötődésük.

Emso: Tudatosan keresed ezt a tartalmat, vagy örülsz, ha rátalálsz?

LtB: Fifty-fity. Van, amikor magam keresek olyan regényt, amely LMBT témájú, de van, hogy egy olyan regényt fogok a kezembe, amelyről fogalmam sincs, hogy érinti ezt a témakört, ilyenkor örülök, hogy a szerző volt elég bátor, hogy erről írjon.

Emso: Szerinted lehet, hogy mostanában népszerűbb az LMBT téma a kiadók körében? Ha igen, mi lehet az oka?

LtB: Ha Magyarországot nézzük, akkor nem érzem, hogy népszerűbbek lennének az LMBT témájú regények a könyves piacon. Kimondottan ezzel a témával foglalkozó könyvet keveset találni a könyvesboltokban, pedig lenne rá hatalmas igény, már csak abból kiindulva, hogy mennyi embert képes rávenni az olvasásra egy-egy direkt LMBT témában írt regény. Nem mellesleg ezek a kötetek túlnyomórészt pozitív értékeléseket kapnak az olvasóktól. Sok-sok olyan LMBT témájú könyvet tudnék felsorolni az angolszász könyves világból, amit szívesen elhoznék Magyarországra is, mert engem mikor olvastam, nagyon megfogtak és képesek voltak jobb emberré formálni.

Emso: Melyik volt az első olyan olvasmányod, ahol találkoztál a témával?

LtB: Brent Hartinger: Geography Club c. regénye volt az első LMBT témával foglalkozó könyv, amelyet a kezembe fogtam. Ez egy lenne azon regények közül, amelyet szívesen viszontlátnék magyar nyelven egy kiadó repertoárjában.

Emso: Melyik a kedvenc LMBT címkés könyved? Írnál róla két mondatot?

LtB: Talán Becky Albertalli: Simon ​és a Homo sapiens-lobbi c. regényét emelném ki. Ez a regény nagyjából képes bemutatni, hogy milyen nehéz is lehet, ha valaki még önmagának is fél bevallani a melegségét, nem még úgy, hogy zsarolják is ezzel. Nagyon sok kedves órát köszönhetek ennek a regénynek, humoros, fiatalos, mai, így mindenki számára érdekes és üdítő olvasmány lehet a témában. Nem mellesleg még izgalmas is a történetben található bonyodalom miatt.

Emso: Inkább több LMBT főszereplőről vagy több mellékszereplőről olvasnál?

LtB: Úgy érzem, hogy itt az ideje, hogy több LMBT főszereplővel találkozzunk, hogy végre a háttérből előbújva nagyobb figyelmet kapjanak ezek a karakterek is. Főleg annak örülnék, ha egy jövőbeni sikerkönyv vagy sikerkönyvsorozat főszereplője lenne LMBT kötődésű, hogy ezzel is példát mutasson az olvasók számára, hogy milyen színes a társadalmunk és nem számít a szexuális hovatartozás. Tehát ha az olvasó egy LMBT főszereplő szemszögéből ismerné meg a történetet akkor, könnyen rájöhet, hogy egyáltalán nem különbözünk egymástól, mindannyian emberek vagyunk.

Emso: Üzensz bármit a blog olvasóinak, amit eddig nem mondtál el?

LtB: Először is azt üzenném nekik, hogy próbálják meg levetkőzni az előítéleteiket – bármennyire is nehéz -, és próbáljanak mindenkit megismerni anélkül, hogy előre ítélkeznének, hiszen lehet, hogy egy olyan személyre találhattok ezáltal a másikban, akiről soha nem gondoltátok volna, hogy valaha is közelebbi barátságba kerülnétek, ha hagytátok volna, hogy az előítéletetek felülkerekedjenek rajtatok.

Azon olvasóimnak, akik LMBT kötődésűek: nekik azt tanácsolom, hogy ne féljetek elfogadni magatokat olyannak, amilyenek vagytok. Ha ezt a nehéz lépést sikerül meglépnetek és sikerül feldolgoznotok magatokban mindezt, onnantól kezdve sokkal jobban fogjátok érezni magatokat és képesek lesztek pozitívan állni a világhoz. Ha bárki segítséget szeretne kérni vagy szívesen beszélgetne velem ebben a témában, akkor megtalál csatornám hivatalos Facebook oldalán, szívesen meghallgatok mindenkit és megpróbálok segíteni ott, ahol tudok.

Az egyik kedvenc regényemből kiragadnék egy ide illő idézetet:

Aibileen:
– Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két kislány – kezdem a mesét. – Az egyik lánynak fekete bőre, a másik lánynak fehér bőre volt.
May Mobley rám emeli a szemét. Figyel.
– A színes kislány aszonjda a fehér kislánynak: “Hogy van az, hogy a te bőröd olyan sápadt?” A fehér kislány aszondja “Nem tudom. Hogy van az, hogy a te bőröd olyan fekete? Mit gondolsz mit jelenthet ez?” De egyik kislány se tudta megmondani. Ezér aztán a fehér kislány aszonta: ” Hát, nézzük csak! Neked is van hajad, nekem is van hajam.” – Egy kicsit fölborzulom Mae Mobley haját a feje tetejin.
– A színes kislány aszondja: “Nekem is van orrom, és neked is van orrod.” – Csavarintok egyet a kis nóziján. Erre már ő is felnyúl, és ugyanúgy megtekeri az én orromat is.
– A fehér kislány aszondja: “Nekem is van lábujjam, neked is van lábujjad.” – És egy kicsit megcsavarom a lábujját is, de ő nem fér hozzá az enyimhez, mer rajtam van a fehér fűzős cipő.
– “Akkor mi ugyanolyanok vagyunk! Csak a színünk más” – mondja az a kis színes leány. A kis fehér lány meg… hát, ezzel ő is egyetértett, és barátok lettek.”

Kathryn Stockett: A Segítség

 Köszönöm szépen Levinek a közreműködést! 🙂
Ti pedig lessetek be a youtube csatornájára, lájkoljátok facebookon, és figyeljétek molyon! 🙂

Ha kíváncsiak vagytok a korábbi részekre, az Andival készült interjút itt, a Partikkal készült interjút pedig itt olvashatjátok!

Ha bármilyen kérdésetek vagy megjegyzésetek volna, keressetek bátran a komment szekcióban.  Ha nem szeretnétek lemaradni a következő tartalmakról, kövessetek be a jobb felső sarokba kattintva, vagy az új facebook oldalon, ha pedig csak úgy általában érdekel, ki áll a blog mögött, less be hozzám instagramra, szintén jobb oldalt, a leírás doboz felett. 🙂

Szerdán érkezik a #LMBT-t olvasunk sorozat új része OlvaZsófival, holnap jön a szünet előtti utolsó ajánló, és végül jön majd egy meglepetés kihívás a szünet kezdeteként csütörtökön.

Addig se feledjétek:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió