Sziasztok,

a napokban hívott ki molyon @gabona, a Rock ‘n’ Roll: Ain’t Noise Pollution rockzenei blog bloggere és a moly Merítésének egyik szerkesztője, hogy töltsem ki a most molyon keringő karanténnal kapcsolatos kérdéseket felsorakoztató tag-et, aminek most lelkesen teszek eleget. 🙂

karantenos.JPG

Lakás – Hol, hogyan szeretsz olvasni?

Szegeden, mindenképp, mert nagyon hiányzik. 🙂 De egyébként jellemzően az ágy körül. Most egy matracon alszom a földön, ami nem a legszerencsésebb hosszan olvasás szempontjából, de megbirkózom vele. A koleszszobámban úgy szoktam olvasni (és amúgy tanulni, írni, élni), hogy térdelek az ágy mellett, és az ágyra dőlök, amikor elfáradok, akkor meg felfekszem, vagy felülök olvasni. Ha egyszer lakásom lesz, akkor persze mindenképpen szeretnék egy csendes zugot valamelyik sarokba… Kis asztal, kényelmes fotel, olvasólámpa… Szóval értitek.

Konzerv – Egy könyv, amit mindenképpen be kell szerezned otthonra

Jelentem, minden is be van szerezve. A könyvesboltbezárások nem tesznek jót a könyvkiadóknak, ezért nagyon sokat akcióznak, hogy próbálják behozni a bevételüket. Így rengeteg könyvet vettem a GABO Kiadótól például, de érkezik egy csomagom az Agavétől, vagy a Magvetőtől is. Szóval nehéz egyet választani, de legyen néhány, amit nagyon vártam, és a napokban szereztem be. Bordás Máté kiváló kortárs költő és fantasztikus irodalomszervező Egy völgy elárasztása című első kötete; Sebastian Barry: Végtelen napok című regénye, amiben egy ír amerikai bevándorló srácról és a befogadó család fiáról olvashatunk, akik harcolnak a polgárháborúban, és örökbe fogadnak egy indián lányt, hogy a különc család együtt vészelje át az életet; Moskát Anita: Bábel fiai könyvét már egyszer megrendeltem, de akkor volt valami zűr a terjesztőnél, most egyenesen a kiadótól jött, David Sheff: Csodálatos fiú könyve biztosan egy nagyon mély, lélekről és a gyerekünkbe vetett hitről mesélő regény lesz, Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről című könyve pedig egy nagyon bölcs esszékötet lesz… De szerencsére akadnak még itthon könyvek, szóval felkészültem.

Gumikesztyű – Egy könyv, amihez más nem érhet, mert senkinek nem adod kölcsön

Nem hiszem, hogy van ilyen. Általában szívesen adok kölcsön könyveket néhány ismerősnek, barátoknak.

Szájmaszk – Egy borító amelyen nem látszik az arc alsó része

Itt most ne legyen titok, hogy a moly segítségét kértem, és nagyon menő dolgokat találtam. Sőt, elrejtettem a képen egyvalamit, amit most ne csináljatok! 😀 😀 lol_4.jpg

WC papír – Egy könyv, amire kár volt papírt pazarolni

Rácz-Stefán Tibor: Túl szép, Elizabeth Stone: Mondd, hogy ez a valóság!, Zsolmár János: Hibiszkusz herceg

Koronavírus – Kedvenc koronás borítód?

Nagyon akartam, megnéztem a molyon a magánkönyvtáramat és a kívánságlistámat is, egyedül a Mária testamentuma borítóján találtam (fent középen) koronát, ami töviskorona alternatív felhasználási móddal, viszont cserébe tényleg az egyik kedvenc borítóm.

TV/Netflix – 5 könyv, aminek imádtad a filmadaptációját

Imádtam, mert szerintem elkapta a film lelkét: Szólíts a neveden, Eszter hagyatéka, Otthon a világ végén
Szerettem, bár szerintem az adaptáció átvitte a cselekmény hangsúlyát: Egy különc srác feljegyzései, Ne engedj el.

Internet böngészés – 3 könyv, aminek nagyon vártad/várod a megjelenését

Ocean Voung: Röpke pillanat csak földi ragyogásunk (A megjelenés után kértem recenziót, de a dolgok alapból lassabbak a kiadónál, és valószínűleg a nem könnyíti meg a dolgokat a vírus, de egyszer majd érkezik, ha nem veszem meg előbb véletlenül.) A vietnámi háború elől érkező amerikai szülők gyermeke Ocean Voung, aki fiatal még, és az anyjával való viszonyát és a saját melegségét meséli el egy nagyon lírai szövegben. Társadalmi érzékenységében és tematikai dolgaiban sokat Édouard Lois Leszámolás Eddyvel című regényével hozzák összefüggésbe, és az instagram arról tanúskodik, hogy a két fiatal zseni egyébként jóban van egymással.

Sebastian Barry: Végtelen napok
Fent már írtam róla, de tényleg nagyon várom. :3

Frank O’Hara: Töprengések vészhelyzetben
Frank O’Hara az XX. század második felének legjelentősebb alkotója, aki munkáival nagy hatással volt a világ melegmozgalmaira is, magyarul mégis ez lesz az elsőn önálló kötete, eddig főleg antológiákban olvashattuk.

Kézmosás – 1 könyv, amit már azelőtt is olvastál, hogy menő lett

13 okom volt. Random 15-16 évesen láttam a könyvtárban, és nagyon szerettem a buborékos borítóját, mert a falunkban volt egy festő, akinek a falára egy buborékot fújó kisfiú volt, és azóta szeretem az ilyen képeket. És szerintem nagyon jó a 13 okom voltnak az a borítója.

Karantén – 3 könyv, amit el szeretnél olvasni mostanában

Ú, hát akkor legyen három. A Csodálatos fiú, Mi a gender?, A hit jelentése

Ennyi volt ez a bejegyzés, jó móka volt, meg jó volt átgondolni a dolgokat, bemutatni a frissen érkezett könyveimet (a héten minden nap érkezett futár, és ma is fog, meg az Agavés rendelés még jövő héten, aztán befejeztem, mert nem lesz hová raknom a könyveket Szegeden)). Ha van kedvük, felkérem a Vándor Könyvmoly blog bloggerét (egy lehetőségekkel teli új blog, ami sajnos február óta nem frissül, remélem érteni fogja a bátorító szándékot), és a Masni the readar blog csodálatos bloggerét, aki most egy tök izgalmas anti tsunduku kihívással megy neki az olvasatlan könyveknek, és egyébként kevés tag van a blogján, de ami van, azt szeretem. 🙂

Szóval ennyi lett volna mára ez a bejegyzés. Ha kérdésetek, megjegyzésetek volna, keressetek bátran komment szekcióban,
háttértartalmakért lessetek be facebookra, vagy a frissen létrehozott személyesebb blogomra, ahol erről a blogról is sokat szoktam mesélni,
ha a kis személyes, nem feltétlenül könyves témák érdekelnek, nézzetek be twitterre vagy instagramra, és a hónap eleje óta patreonon is támogathatod a munkámat.

Igyekszem hamarosan érkezni a következő bejegyzéssel, de addig se feledjétek:

Könyvekkel a szivárványig:

Szilvió