Sziasztok,

a tavalyi ígérgetős bejegyzés és a szinte semmit meg nem valósítós év után egy picit röstelkedve állok neki ennek a bejegyzésnek. Nem igazán gondolom ugyanis, hogy nagy dolgokkal tudnék és akarnék szolgálni. Szóval ahelyett, hogy most nagy ígéreteket tennék, megmutatom, hogy milyen projektekben gondolkodom mostanában, milyen olvasmányterveim vannak nagy vonalakban, és hogy mikben gondolkozom a bloggal kapcsolatban.

uj_ev.JPG

Olvasási tervek

1. Klasszikus irodalmi hiányosságaim pótlása

Nagyon sokat gondolkodunk azon egy barátommal, hogy egy elvégzett magyar szak után még mindig nagyon sok olyan szöveg maradt, amit ciki nem ismerni, ha a jövő értelmiségijei akarunk lenni. Egy picit erről szólna ez a projekt, nyilván egy-egy saját szűrőn keresztül. Biztosan el szeretném olvasni a direkt feminista, vagy fantasy irodalom alapjait, a legfontosabb szépirodalmi disztópiákat, és bármit, amihez kedvem eddig is volt, csak valahogy sosem vitt rá a lélek. Potenciális olvasmány a Szép új világ, A 22-es csapdája, A nagy Gatsby, a Frankenstein, Az órák, az Úton, a Hidegvérrel, meglátjuk mi alakul, de a havi egyet ebben szeretném tartani.

books.gif

2. Nonfiction-t olvasni!

És itt a nonfictiont érthetjük a lehető legtöbb értelemben. Interjúk, tanulmánykötetek, értekezések, szórakoztató nonfictionok, ismeretterjesztők.., Egyrészt nagyon szeretnék nyitottabb lenni a társadalomismereti, irodalomtudományos dolgok felé, mert mióta nem vagyok bölcsészhallgató, úgy érzem, hogy hiányzik ez számomra, és érdekel. Másrészt van egy csomó-csomó alaptanulmány meg szöveg, amikkel szintén nem vagyok tisztában, és fontos lenne. Nagyon furcsa, mert alapszakon egyértelmű volt, hogy nyelvészetet szeretnék tanulni, mert baromi nagy dolognak tartom a nyelvet, ami alapjaiban határozza meg a gondokodásunkat, és csodálatos dolog, hogy én ennél többet tudok, mint más halandó, és ezért sosem leszek elég hálás, de most irodalommal és társadalmi kérdésekkel és ilyesmikkel szeretnék tovább foglalkozni, amikből nekem sok kimaradt a nyelvész fókuszom miatt. Ez az évem egyik legfontosabb terve. Mindent összeolvasni. Jó lenne ebből is havi egy.

3. Cigány irodalmat és tanulmányokat olvasni

És ha már. Mesterképzésen majd roma irodalommal szeretnék foglalkozni, és ez picit előre dolgozás. Most írtam egy beadandót a cigány mesékből és nagyon sok nagyon jó szakirodalommal találkoztam, miközben a polcom is hemzseg az olvasatlan cigány könyvektől. Ideje olvasottá tenni őket. Jó volna havi egyet, de megértem, ha nem lesz ehhez feltétlenül kedvem, szóval legyen 10, vagy afelett. De az a tíz legyen meg!

4. Megismerni a várost

Nagyon sokan nagyon sokféleképpen nyúlnak a városokhoz, tanulmányokon vagy szépirodalmon át egészen az urban-fantasyig. Jó volna ezügyben képbe kerülni, mert a verseimnek is a város a fő témája, és néha úgy érzem, közel vagyok az eddigi ismereteim alapján feltehető kérdések határához, és jó volna megnézni, hogy mások hogyan csinálják. Jó dolgok vannak tervben, kéthavi eggyel szintén meg tudnék békülni.

city.gif

5. Zsáner: Fantasy, sci-fi, disztópia, szórakoztatók, krimi

Legyen az, hogy tanuljak meg végre ne csak ifjúságikat olvasni a szórakoztató irodalmon belül. Olvassak olyat is, ami még nem a világunkban játszódik. Lehet ez városos, lehet LMBT (sőt, legyen LMBT), lehet ez cigányos, lehet akár ifjúsági is, csak legyen már. Akarom. Ha így megy, januárba letudom az éves penzumot, de szeretném, hogy ez 20+ legyen idén.

6. Nem angol és magyar anyanyelvű szerző szövege

Ez már harmadik éve cél, és mindig sikerül elérnem a 20-at, még akkor is, ha kétségbeejtően úgy tűnik, hogy ez nincs így. Szóval egy ötössel emelem a tétet, és majd meglátjuk, mi történik: 25 könyv jó volna ezügyben.

7. Kortárs magyar szépirodalom

Minden évben felkerül, sikerül és fontosnak is tartom, hogy ez így legyen. Tíz könyv volna a minimum elvárás magamtól.

poni.gif8. És persze a kimaradhatatlan:

Mi a csudáért nem olvasom el a már meglévő LMBT könyveimet???

Nos, erre az egyszer válasz az, hogy már fent lehet tartani egy blogot szerencsére az új megjelenésekből, de ezzel még nem érzem igazán feloldva a helyzetet, és nem is lehet. Szeretnék idén is 30 LMBT könyvet olvasni, és jó volna, ha ebből legalább 14 a már meglévőkből jönne ki.

Blogolnék is:

1. Legyen havi legalább két értékelés

És ezt januárban be fogom bukni, hacsak nem szerzek be egy időnyerőt. Valaki? De szóval nagyon szeretném ezt a legalább kettőt tartani, ami az alternatív fülszövegekkel együtt megtartja a blog fő hangsúlyát. A három volna szerintem az ideális, de kettő legyen már, légyszi.

2. Kibeszélős posztok

Lesznek és valahogy felturbózóm. Egyrészt beszélni szeretnék filmek és más kulturális termékek kapcsán az LMBT reprezentációról, másrészt van egy csomó olyan kérdésem, amiről baromi szívesen írnék nektek és könyvekkel vagy LMBT témával kapcsolatosan, és egy csomószor csak úgy eszembe jutnak az utcán témák, és felteszem az igen, erről még írnom kell majd polcra. Csakhogy ez a polc lassan beszakad, szóval idén megbeszéljük őket. Még nem tudom milyen formában, de muszáj lesz. Mintha nem lenne 2021, ahová el lehetne napolni.

3. LMBT-t olvasunk, tovább, és tovább és tovább

Szeptemberben voltam egy képzésen, aminek a végén a terveinkről beszélgettünk, és az egyik képző azt válaszolta egy “Nem tervezitek-e…?” típusú kérdésre, hogy “Dehogynem, rengeteg tervünk van. Álmunk meg, álmunk meg mégtöbb.”. Valahogy így állok ezzel a projekttel. Rögtön azzal kezdeném, hogy rendkívüli módon szeretem, és el sem hiszem, hogy kikkel sikerült milyen minőségit beszélgetni, viszont még van mit tanulnom. De lesz. Akarom, hogy legyen, és ti is szeretitek. Mindenki LMBT-t fog olvasni. Jó, nem, csak aki akar… De ők mindenképpen.

mindenki_lmbt-t_fog_olvasni.gif

4. Közösségi média

Volt ebben a félévben egy Kommunikáció és média kurzusunk, amiben direkt közösségi médiákról tartottunk előadást. Én a moly.hu-ról, de hallgattunk előadást a Twitterről, a Pinterestről, társkeresőkről, videómegosztókról, a blogról, és ebből nekem a Twitter és a Pinterest nagyon tetszett.

social-media-circus.gifA Twitter mint mikroblog azért izgat, mert tök egyszerű, a kis gondolataidat írod ki, és hagyod elúszni az időben, hacsak mások nem csatlakoznak rá. Célom, hogy idén megtaláljam a Twitteres hangomat, és hogy kitaláljam, hogyan integrálható ez a blogba. Alapvetően nagy kihívásnak érzem ezt, mert egyébként a blogra egy énmárkaként tekintek, még akkor is, ha tematikus. Úgy gondolom, én vagyok az ‘olvasó meleg srác’ és szerintem elég szubjektíven írok ahhoz, hogy átjöjjön rajta a személyiségem, de nem akarok senkire ráerőltetni magam, csak mert a téma érdekli… Szeretném, ha ez a katyvasz, amit eddig leírtam, év végére rendeződne valamivé.

A Pinterest ennél sokkal keményebb dió. De meg akarom tanulni. Nem gondolom, hogy feltétlenül célcsoportja vagyok az oldalnak, de érdekel, hogy milyen tudnék ott lenni, és hogy hogyan tudnám használni. És ott kifejezetten a blogot akarom felépíteni. Már kész a profilja, és néhány alapvető dolog van rajta, de sok munka még amíg elérem a minimumát is annak, amit szeretnék.

Instagram: Instagram van, és nagyon tudatos döntés volt, hogy ez együtt fog futni a személyes profilommal, mert nem volt sem energiám, sem motivációm saját csak könyves felületet csinálni. Mások azt sokkal jobban csinálják, és imádom őket nézni. Ezzel együtt már egy ideje látom, hogy jó volna külön bontani valahogyan a tartalmakat. Így visszamenőleg minden könyves, olvasós posztomhoz kitettem az #egymelegsrácolvas hashtaget, és minden LMBT olvasással kapcsolatos poszthoz az #lmbttolvasunk hashtaget, így ha szeretnétek ti is megosztani a blog közösségével, hogy milyen LMBT könyvet olvastok, vagy csak egyszerűen megmutatni, hogy mit olvastok, ezeket a keresőszókat ti is használhatjátok, vagy ha nem érdekelnek titeket a személyes tartalmaim, ami egy tök legitim dolog, de az LMBT könyves posztok igen, akkor be is követhetitek a keresőszót. Ezt a múlt héten csináltam, mert elég mechanikusan tudtam vele haladni vizsgák közben pihenésként, használjátok, vagy lessétek meg bátran. 🙂

5. És persze, show must go on!

Bár nem feltétlenül mutatnak meggyőzően újabban a blog posztjainak a száma, mégiscsak, a shownak mennie kell tovább. Mindig elmondom, hogy nagyon jó könyvek várnak az asztalomon arra, hogy elolvassam őket, remek könyvek az olvasásra, és biztosan van egy remek mondat az univerzumban, ami csak arra vár, hogy leírjam, és akarom hinni, hogy ez lesz az az év, amikor ez megtörténik!

De addig se felejtsétek:

Könyvekkel a szivárványig!

Szilvió